Schadevergoeding telefoonverzekering: voorwaarden en hoogte

Schadevergoeding telefoonverzekering: voorwaarden en hoogte

  • 07 jun 0

Het lijkt er soms op alsof een verzekering alles uitkeert in het geval van schade en de betalingen zo snel mogelijk uitvoert maar in de praktijk is dit meestal niet het geval. Het gros van de verzekeraars heeft een winstoogmerk en doen er alles aan om zo weinig mogelijk schadegevallen te vergoeden door de voorwaarden strak na te leven.

Voorwaarden

De voorwaarden van een verzekering bevatten veel bepalingen en uitsluitingen die ervoor kunnen zorgen dat er geen schade vergoed wordt. Zo is het waarschijnlijk dat een verzekering in de voorwaarden schade uitsluit die het gevolg is van onzorgvuldigheid of opzet. Als je bijvoorbeeld tijdens een dronken bui op je smartphone gaat staan dan wordt dit niet vergoed door de verzekering. Hetzelfde geldt als de smartphone uit huis gestolen wordt terwijl je op vakantie bent maar alle deuren thuis open hebt gelaten.

Hoogte van de schadevergoeding

De hoogte van het bedrag dat door de verzekeraar uitgekeerd wordt is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste is het mogelijk dat er een maximaal bedrag voor een smartphone uitgekeerd wordt. Als de schade boven dit bedrag uitkomt dan wordt het resterende deel niet door de verzekeraar vergoed. De leeftijd van de smartphone is ook van belang. Als de verzekering niet de aankoopwaarde vergoedt dan wordt de dagwaarde uitbetaald.  Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd van de mobiele telefoon aangezien de waarde snel daalt als deze ouder wordt. Er wordt in feite een afschrijving toegepast als de telefoon ouder is dan een jaar of twee jaar.

Uitsluitingen

In de voorwaarden van de verzekering staat hiernaast vermeld dat schade als het gevolg van onzorgvuldigheid niet onder dekking valt en uitgesloten wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de smartphone onbeheerd op een tafel laat liggen in een drukke discotheek. Zoals je misschien al verwacht krijg je dan niets vergoed.

Aansprakelijkheid

Als de schade door iemand anders toegebracht is dan kun je de schade op deze persoon verhalen. Dit doe je door de persoon aansprakelijk te stellen voor de schade waarna de persoon die kan melden bij de eigen verzekeraar. Het is dan wel een vereiste dat de persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Eigen risico

Verzekeraars hanteren in veel gevallen een eigen risico voor deze schades. Bij ieder schadegeval ben je zelf voor het eigen risico bedrag verantwoordelijk. Dit bedrag moet je zelf betalen als de schade vergoed wordt door de verzekeraar. Het eigen risico wordt in mindering gebracht op het bedrag van de schadevergoeding.


Leave A Comment


nowinsure

Telefoon verzekeren

Loop je niet graag risico? Neem dan een smartphone verzekering. Verzeker schade en/of diefstal van je smartphone zodat je met een gerust gevoel de smartphone kunt gebruiken.

Kies het merk: