- 10 sep 0
Sta je op het punt om een nieuwe smartphone aan te schaffen? En krijg je de mogelijkheid deze meteen te laten verzekeren? Dan is de vraag misschien wel of je dit wel of niet moet doen. We hebben eens voor je bekeken wat een verzekering voor een telefoon precies inhoudt en of het slim en zinvol is om deze af te sluiten. Zo weet jij straks ook beter wat je moet doen als je net een nieuwe telefoon in huis hebt.
Smartphone verzekeren: wel of niet?
Als je een nieuwe telefoon aanschaft, is de kans groot dat je daar eerst een poosje voor gespaard hebt want de huidige en meest trendy smartphones zijn nu niet bepaald voordelig te noemen. En ook als je een krediet neemt met maandelijkse afbetaling, dan is de waarde van het toestel niets minder. Als je overweegt er een goede verzekering bij af te sluiten, vraag jezelf dan eerst het volgende af:
- Wat kost mijn telefoon en is het de moeite waard om deze te verzekeren? Smartphones van meer dan € 1000,- zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Als je deze mocht verliezen of het toestel beschadigd wordt, is een verzekering natuurlijk wel handig.
- Hoe is het met je financiën gesteld? Heb je op het moment dat je de telefoon aanschaft niet voldoende geld om deze te verzekeren? Dan kun je dit op een later tijdstip ook doen. Houd er vooral rekening mee dat je je telefoon wel kunt vervangen als dat nodig mocht zijn.
- Hoe vaak laat je wat vallen? Ben je een echte brokkenpiloot of ben je heel zuinig op je telefoon en berg je deze altijd netjes op zodat er niets mee gebeuren kan? Overweeg dan ook of een verzekering afsluiten nut heeft voor jou.
- Heb je kinderen met een mobiele telefoon? Weet dan dat de kans dat zij deze laten vallen of dat de telefoon beschadigt groter is dan wanneer het om jouw telefoon gaat. Kinderen hebben de telefoon voor van alles en nog wat vast dus de kans dat deze een keertje valt is aanzienlijk. Als je huishouden uit meer personen bestaat is het zeker het overwegen waard een verzekering voor de telefoon af te sluiten.
- Hoe vaak gebruik je je telefoon? Heb je deze bijvoorbeeld dagelijks nodig voor je werk en kun je de telefoon echt niet missen? Dan is verzekeren een goed idee want dan wordt het toestel snel gerepareerd en krijg je een vervangend exemplaar.
- Komt er een ander toestel als je telefoon niet meer te repareren is of is gestolen? Dan moeten de gegevens op de nieuwe telefoon worden overgezet. Dit is ook iets dat een verzekering voor je regelen kan.
- Tenslotte: heb je een abonnement afgesloten waarbij je de telefoon nog aan het afbetalen bent? Bedenk dan of je de telefoon, mocht deze beschadigd of kwijt raken, wel moet kunnen vervangen. Dit betekent een ander toestel maar ook nog altijd de kosten voor het lopende abonnement.
5 dingen die je moet weten als je een verzekering afsluit
Als je besluit een telefoonverzekering af te sluiten, houd dan rekening met de volgende zaken. Bekijk van tevoren goed het het werkt. Zo kom je niet voor verrassingen achteraf te staan en weet je precies waar je aan toe bent.
- Kijk altijd wat er door de verzekering gedekt wordt. Niet iedere verzekering dekt hetzelfde dus vergelijk er altijd een aantal met elkaar zodat je de beste kiest die bij je past. Kijk naar de voorwaarden en of bijvoorbeeld diefstal, schade en verlies worden gedekt en op welke manier dat gedaan wordt.
- Kijk goed hoeveel premie je betaalt voor de verzekering van je telefoon. Dit kan erg verschillen per verzekeraar en de dekking is dan ook anders. Houd er rekening mee dat je bij vrijwel elke verzekeraar een eigen risico hebt bij schade of verlies.
- Bepaal wanneer je de verzekering afsluit. Dit kun je direct bij de aankoop van de telefoon maar ook op een later tijdstip. Er zijn verzekeraars waar je de telefoon tot een jaar na aanschaf kunt verzekeren, mits deze onbeschadigd is gebleven in die tijd. Een telefoon aanschaffen kan soms al duur genoeg zijn dus je kunt ook wachten met de verzekering ervan.
- Kijk goed bij wie je de telefoon laat verzekeren. Dit kan al bij de meeste providers die dan ook bij de aankoop een verzekering zullen aanbieden. Zij zijn echter meestal duurder dan een gewone verzekeringsmaatschappij als het om het verzekeren van je telefoon gaat. Wellicht heb je al een goede verzekering voor je inboedel of tegen inbraak of diefstal waar je telefoon ook onder valt.
- Vergeet nooit (geldt natuurlijk voor elke verzekering) de kleine lettertjes te lezen.
Wanneer is een verzekering niet zo zinvol?
Wanneer je een vrij oud toestel hebt dat je waarschijnlijk binnen korte tijd door een ander exemplaar gaat vervangen, dan heeft verzekeren niet zoveel zin. Dit geldt natuurlijk ook voor een telefoon die reeds volledig afbetaald is. De contractduur is vaak twee jaar en veel mensen zijn dan al aan een nieuwe telefoon toe of willen gewoon een net even wat nieuwer type.
Heb je zelf voldoende financiële middelen om een andere telefoon te kopen, dan zal dat weinig problemen opleveren. Dit geldt natuurlijk ook voor mensen die hun telefoon maar sporadisch gebruiken. Op die manier gaat het toestel niet alleen lang mee maar is de kans op schade of verlies ook niet zo groot.
Denk goed na voor je een verzekering afsluit
Overweeg altijd voor jezelf wat belangrijk is en hoeveel je de telefoon gebruikt. Denk niet dat je de jouwe nooit zult laten vallen want een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Overweeg of verzekeren voor jou de moeite waard is. Zo ja, vergelijk dan verschillende verzekeraars met elkaar en kies de verzekering die bij jou past.
Leave A Comment