Smartphone waterschade: is mijn telefoon waterdicht of spatwater bestendig?

Smartphone waterschade: is mijn telefoon waterdicht of spatwater bestendig?

  • 15 feb 0

Het is algemeen bekend dat water en elektriciteit niet goed samengaan. Dat geldt ook voor de smartphone en water. Hoewel steeds meer smartphones een IP certificatie hebben waardoor ze bestand zijn tegen water is het altijd goed om zo voorzichtig mogelijk te zijn. Een smartphone is te duur om het te testen of het echt bestand is tegen water. Wat je ook doet met de smartphone: voorkom dat het in aanraking komt met water. Een selfie in het zwembad lijkt een goed idee als je van de zon aan het genieten bent en dit met anderen wilt delen maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kleinste beetje water kan al desastreus zijn voor een smartphone die niet beschermd is tegen water. Een smartphone met waterschade kan schade hebben aan het display, speakers, koptelefooningang, batterij maar ook het moederbord kan beschadigd raken.

Waterdicht of spatwater bestendig?

Nu steeds meer smartphones een IP certificatie hebben is het niet altijd duidelijk hoe goed de smartphone tegen water beschermd is. De IP code geeft aan in welke mate het toestel tegen water en stof kan. Voordat je een duik neemt met de smartphone in je hand is het verstandig om te controleren of het toestel wel tegen zoveel water bestand is. Een aantal smartphones is niet waterdicht maar slechts beschermd tegen spatwater. Deze toestellen kun je niet in het water gebruiken. Het is zelfs niet verstandig om deze smartphones in de stromende regen te gebruiken.

IP67

De smartphones die een betere bescherming tegen water hebben kunnen tot 30 minuten gebruikt worden op een diepte van 1 meter onder water. Dit zijn smartphones met een IP67 certificatie zoals de iPhone 7 Plus. In tegenstelling tot wat veel gebruikers denken kunnen deze smartphones niet langdurig onder water gebruikt worden. De smartphone overleeft een onderdompeling in water maar het kan niet langdurig onder water gebruikt worden. Hiernaast is een diepte van 1 meter niet bepaald diep in vergelijking met een gemiddeld zwembad.

IP68

Een smartphone die nog beter tegen water bestand is heeft een IP68 certificatie. Een voorbeeld van een smartphone met deze certificatie is de Samsung Galaxy S7 Edge. Met deze certificatie is de smartphone waterdicht en kan het veel hebben maar nog altijd is het mogelijk dat water op de één of andere manier schade veroorzaakt. Voordat je een smartphone met IP68 certificatie mee wilt nemen tijdens het duiken is het verstandig om de handleiding te controleren of dit mogelijk is. In de specificaties van de fabrikant staat vermeld tot welke mate de smartphone bestand is tegen water. Op deze pagina lees je bijvoorbeeld wat de IP68 code voor de Samsung Galaxy S7 betekent.

Zout en chloor

Zeewater is niet alleen slecht doordat water in aanraking met de smartphone komt maar het bevat ook zout. Dit zout veroorzaakt nog grotere schade, vooral als het niet uit de smartphone verwijderd wordt. Bij een zwembad is er vaak sprake van chloor wat ook geen positief heeft op de smartphone. Al met al is het verstandig om de smartphone niet mee te nemen in het water. Als het niet nodig is dan word dit ook aanbevolen voor een smartphone die een IP certificatie heeft waarmee het wel mogelijk is.


Leave A Comment


nowinsure

Telefoon verzekeren

Loop je niet graag risico? Neem dan een smartphone verzekering. Verzeker schade en/of diefstal van je smartphone zodat je met een gerust gevoel de smartphone kunt gebruiken.

Kies het merk: