Telefoonschade bij je reisverzekering claimen

Telefoonschade bij je reisverzekering claimen

  • 16 jun 0

Net als je paspoort en je fototoestel gaat natuurlijk ook je telefoon mee op reis. Ga je genieten van een welverdiende vakantie? Dan wil je uiteraard met het thuisfront verbonden blijven en op ieder moment een fotootje kunnen maken. Ben je in het buitenland op zakenreis? Dan is je mobiel al helemaal onmisbaar, want het werk gaat immers gewoon door. Toch loop je aanzienlijke kans dat er op reis iets met je toestel gebeurd. Smartphones zijn op dit moment namelijk de meest geclaimde items bij de reisverzekering. Diefstal is helaas een grote oorzaak.

Diefstal gedekt door reisverzekering

Bijna iedere volwassene heeft tegenwoordig een smartphone en 9 van de 10 mensen hebben die altijd bij zich. Dat weet iedereen. Dus als jij en frisse duik neemt in die azuurblauwe zee, dan is de kans groot dat jouw mobieltje ergens tussen jouw spullen op het strand is achtergebleven. Kwaadwillenden hoeven dan niet echt veel moeite te doen om er met jouw bezittingen van door te gaan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je smartphone in het kluisje van je hotelkamer op te bergen. Maar ook dat blijkt niet altijd een veilige plaats te zijn. Gelukkig valt diefstal van je telefoon wel onder je reisverzekering. De vraag is alleen of de dekking wel voldoende is.

Maximale vergoeding

Een telefoon, of het nu een smartphone is of een minder geavanceerd toestel, valt onder je bagage. Je bagage is in principe gedekt door je reisverzekering, maar daar zit wel altijd een maximum aan. Verzekeringsmaatschappijen specificeren in hun polissen wat de maximale vergoeding voor een telefoon is. Als je je daar niet van tevoren in verdiept hebt, kun je voor een onaangename verrassing komen te staan. Zonder telefoon ben je natuurlijk sowieso onthand, maar als dan ook nog eens blijkt dat je zelf voor het grootste deel van de kosten op moet draaien, voel je je helemaal beetgenomen. Check daarom voordat je een reisverzekering afsluit, wat de vergoedingen zijn die worden uitgekeerd bij verlies, schade of diefstal van je telefoon. Het verschilt niet alleen per maatschappij, ook tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering kunnen afwijkingen zitten.

Houd rekening met je eigen risico

De meeste reisverzekeringen hanteren een eigen risico. Dit houdt in dat als er iets met je bagage gebeurt, de eerste 100 euro (of meer!) voor jouw eigen rekening zijn. Raken al je koffers kwijt, dan krijg je nog steeds een substantieel deel vergoed. Maar als alleen je smartphone is gestolen, dan betaal je met je eigen risico dus een onevenredig groot deel zelf. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen kan dat wel oplopen tot maar liefst 100%. (Het eigen risico is daar even groot als het maximale bedrag dat je voor je telefoon zou terugkrijgen.) Zelfs verzekeraars die geen eigen risico hanteren, houden de uitkeringen voor telefoons bewust laag. De dekking van je reisverzekering is dan nooit voldoende om een nieuwe telefoon aan te schaffen of om een reparatie uit te laten voeren.

Waarom zijn smartphones vaak onvoldoende gedekt door je reisverzekering?

Dat smartphones vaak onvoldoende gedekt zijn door je reisverzekering, heeft volgens de grote verzekeraars te maken met de premies. Eigenlijk zijn reisverzekeringen voornamelijk bedoeld om onverwachte kosten bij calamiteiten te kunnen dekken. Bijvoorbeeld bij een ongeluk of ziekenhuisopname in het buitenland. Of om voor een repatriëring te kunnen zorgen, of de kosten voor een annulering te kunnen dragen. Wanneer verzekeraars ook standaard items als smartphones, tablets en fototoestellen 100% zouden vergoeden, zouden ze daar de premies op moeten aanpassen. Gezien het feit dat zowel in de zomer- als wintervakanties telefoons het meest geclaimd worden, zouden de uitkeringen en dus ook de premies de pan uit rijzen. Vandaar dat verzekeringsmaatschappijen kosten die reizigers zelf nog wel zouden moeten kunnen dragen, ook deels bij hen neerleggen.

Telefoonverzekering met wereldwijde dekking

Heeft jouw (doorlopende) reisverzekering niet de dekking die je voor je smartphone zou willen? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om voor je telefoon een aparte verzekering af te sluiten. Deze telefoonverzekeringen hebben een wereldwijde dekking en vergoeden dus ook de kosten die je in het buitenland maakt wanneer je toestel schade heeft opgelopen of vermist is. Waar je zowel bij een gewone reisverzekering als bij een speciale telefoonverzekering aan moet denken, is het volgende. Bij diefstal ben je verplicht aangifte te doen bij de politie. Alleen als je die papieren kunt overleggen, kun je aanspraak maken op een uitkering. Heeft je telefoon schade opgelopen en heb je dat ter plekke moeten laten repareren, bewaar de factuur dan goed. De verzekering heeft deze nodig ter controle. Ben je je telefoon ergens verloren, dan hoef je geen aangifte te doen, maar in dat geval moet je wel de oorspronkelijke factuur kunnen overleggen, zodat de waarde van je toestel kan worden vastgesteld.


Leave A Comment


nowinsure

Telefoon verzekeren

Loop je niet graag risico? Neem dan een smartphone verzekering. Verzeker schade en/of diefstal van je smartphone zodat je met een gerust gevoel de smartphone kunt gebruiken.

Kies het merk: