Telefoonschade vergoed krijgen via aansprakelijkheidsverzekering

Telefoonschade vergoed krijgen via aansprakelijkheidsverzekering

  • 28 jul 1

Heeft je telefoon schade opgelopen door de schuld van iemand anders? Bijvoorbeeld een gebroken display doordat je collega hem even vast had en hem op een harde ondergrond heeft laten vallen? Of had je je smartphone op tafel liggen, terwijl de buurvrouw haar koffie omstootte? Dan zou je de kosten voor reparatie of vervanging op de ander kunnen proberen te verhalen. Als het goed is, heeft iedereen voor dit soort gevallen en aansprakelijkheidsverzekering. Daar zou je dan een beroep op kunnen doen. Wat heel veel mensen niet weten, is dat het bedrag dat in een dergelijk geval kan worden uitgekeerd, meestal flink wat lager ligt, dan jouw eigen verzekering zou vergoeden.

Dagwaarde

Wanneer je de schade aan je telefoon claimt bij de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker ervan, kan je voor een onaangename verrassing komen te staan. Hoewel jij bij een defect toestel een nieuwe zal moeten aanschaffen, zal de verzekeraar in de meeste gevallen niet meer uitkeren dan de dagwaarde van jouw oorspronkelijke toestel. En aangezien smartphones binnen niet al te lange periodes ingehaald worden door nieuwere modellen, daalt de dagwaarde van deze artikelen dan ook snel. Wat dat betreft, kun je een vergelijking maken met een nieuwe auto. Zodra je ermee wegrijdt, is hij al minder waard geworden. Voor smartphones geldt hetzelfde. Eenmaal in gebruik genomen, heb je nog slechts een ‘tweedehandstoestel’ in handen. Bij verkoop zou niemand daar meer het volle pond voor betalen. Een verzekeringsmaatschappij doet dat dus ook niet.

Voor eigen rekening

Heb je zelf een aparte telefoonverzekering afgesloten? Of valt jouw mobiel onder je uitgebreide inboedelverzekering? Dan kan het verstandig zijn om de schade aan je toestel voor eigen rekening te nemen. Dat wil zeggen dat je zelf de schade claimt via jouw polis, ook al heeft een ander het probleem veroorzaakt. Kijk het altijd voor de zekerheid even na, maar waarschijnlijk krijg je dan meer vergoed. Mocht je volgens jouw eigen voorwaarden verplicht zijn een eigen risico te betalen, dan zou je dat natuurlijk altijd aan de veroorzaker terug kunnen vragen.

Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, wel zo netjes

In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht voor particulieren (wel voor bedrijven). Dat betekent dus dat het in principe mogelijk is dat het kind van je zus, die jouw Samsung telefoon van tafel heeft gepakt, er schade aan toebrengt, die niet vergoed wordt. Meestal zullen incidenten als in dit voorbeeld, waarbij familieleden of vrienden betrokken zijn, wel onderling opgelost kunnen worden. Maar wat als je in de trein zit en de onbekende persoon naast je slaat met zijn of haar tas je mobiel uit je handen. Op de grond en kapot. Dan zou het toch heel vervelend zijn als de persoon in kwestie geen aansprakelijkheidsverzekering had afgesloten.

Hetzelfde zou jou natuurlijk ook kunnen gebeuren. Als jij per ongeluk het toestel van iemand anders beschadigd, vind je het ook heel vervelend als je de kosten daarvoor nergens kunt claimen. Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dus niet verplicht, maar wel zo netjes. Bovendien zijn er tal van situaties te bedenken, waar het om belangrijkere of duurdere zaken gaat en waarin je blij bent dat je bij een verzekeraar terecht kunt.


One Comment

  1. Steven 17 mei 2022 at 18:50 - Reply

    Volgens mij gebruikt de schrijver van dit artikel een onjuist uitgangspunt. Wanneer een ander verantwoordelijk is voor schade aan mijn spullen, dan is hij of zij gewoon aansprakelijk. Hij of zij moet die schade gewoon volledig vergoeden.

    Ik heb helemaal niets te maken met zijn of haar verzekering. Als diegene het risico op aansprakelijkheid niet verzekerd heeft, is dat zijn of haar probleem. Niet de mijne.

Leave A Comment


nowinsure

Telefoon verzekeren

Loop je niet graag risico? Neem dan een smartphone verzekering. Verzeker schade en/of diefstal van je smartphone zodat je met een gerust gevoel de smartphone kunt gebruiken.

Kies het merk: