- 22 okt 0
Gebeurt er iets met je telefoon, zoals schade, diefstal of vermissing? Dan kunnen de kosten voor reparatie of vervanging al gauw behoorlijk oplopen. Voor een barst in het display kan je zo al 150 euro uittrekken. Een telefoon moeten vervangen als je hem verloren bent of wanneer deze gestolen is, kost je al snel honderden euro’s. In zulke gevallen is het wel zo prettig als je je telefoon bij een verzekering kunt claimen. Is je smartphone tijdens je vakantie stuk gegaan of kwijtgeraakt? Dan kun je waarschijnlijk geld terugkrijgen via je reisverzekering. Ben je door iemand voor de lol in het water geduwd met je smartphone nog op zak? Dan kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de grapjas in kwestie. Maar wie draait er voor de kosten op als je je telefoon per ongeluk zelf in de wasmachine hebt laten meedraaien? Wie vergoedt de schade van je gebroken display als je het toestel zelf op de keukentegels kapot hebt laten vallen? Als je geen aparte telefoonverzekering hebt, is je enige hoop je inboedelverzekering.
Wat dekt je inboedelverzekering?
Iedere verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen inboedelverzekering met de daarbij behorende eigen polisvoorwaarden. Wat bij de een wel gedekt wordt, valt er bij de ander buiten. Er is dus geen standaard inboedelverzekering die voor iedereen van toepassing is. Toch zijn er wel een aantal overeenkomsten tussen de inboedelverzekeringen van de grote maatschappijen te vinden. In principe vallen alle spullen onder je inboedelverzekering die in je huis aanwezig zijn en die je makkelijk mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Dus je bankstel, je bed, lampen, kasten, de wasmachine, maar ook kleine dingen als boeken, bestek en je kleding. Alle overige zaken in je huis, die er aan vast zitten, zoals de vloer, je keuken en je badkamer vallen onder je opstalverzekering.
Is je smartphone ook inboedel?
Volgens bovenstaande definitie behoort je telefoon ook bij je inboedel. Technisch gezien is dat ook zo. Maar of het ook onder je inboedelverzekering valt is nog maar de vraag. Een standaard inboedelverzekering dekt schade die veroorzaakt wordt door externe oorzaken, zoals brand, een inbraak of bliksem. Wil je je kostbare spullen ook verzekeren tegen schade die je mogelijk zelf veroorzaakt? Dan zal je een uitgebreide dekking moeten nemen. De antieke vaas, die je zelf omver stoot of jouw televisie die niet bestand blijkt tegen de voetbal van je kind, zijn dan ook verzekerd. En soms geldt dat ook voor je smartphone, die onbedoeld in de wasmachine of de wc verdwijnt. Maar helaas net zo vaak ook niet. Verzekeringsmaatschappijen sluiten telefoons en tablets vaak uit in de voorwaarden van je inboedelverzekering.
Inboedel is geen buitenboedel
Heb je wel een inboedelverzekering met een complete dekking? Ben je all risk verzekerd en is je smartphone daar niet van uitgesloten? Dan nog loop je het risico geen vergoeding te krijgen voor schade aan je telefoon. Dat is namelijk het geval als de schade buiten je huis veroorzaakt is. Dus zelfs als dat in je eigen tuin gebeurt. Inboedel is nu eenmaal geen buitenboedel. Een telefoon die vanuit je borstzakje zo in de gieter glijdt, valt dus niet onder je verzekering. Net zomin als het beeldscherm van je smartphone, dat breekt op je mooie terras. Heb je echt geen geld of zin om zelf voor telefoonschade op te draaien? Dan is de enige oplossing, die zekerheid biedt voor de meeste risico’s het afsluiten van een telefoonverzekering.
Leave A Comment